Krajalnice do chleba są urządzeniami, dzięki którym możliwe jest szybkie i sprawne pokrojenia chleba na kromki o określonej grubości. Znajdziemy je przede wszystkim w sklepach wielkopowierzchniowych oraz w piekarniach, ale nie tylko. Coraz więcej indywidualnych klientów decyduje się bowiem na ich zakup. Aby krajalnica działała prawidłowo, niezbędny jest ostry nóż. Jeśli jego średnica zmniejszy się z 300 mm do 290, to znak, że czas najwyższy go wymienić. Sprawdź w naszym wpisie, jak to zrobić i na czym jeszcze polega oferowana przez nas usługa serwisowania krajalnic do chleba.
0 Komentarze
Krajalnice do chleba to funkcjonalne urządzenia, które szybko i sprawnie pokroją chleb na kromki o określonej grubości. Najczęściej kupowane są do sklepów wielkopowierzchniowych oraz do piekarni, chociaż od dłuższego czasu obserwuje się także zwiększony popyt na te urządzenia wśród klientów indywidualnych. Na skutek ich intensywnej eksploatacji, w krajalniach stępiają się noże, czyli kluczowy element całego urządzenia. Wówczas można kupić nowy nóż, co wiąże się z dość sporym wydatkiem, lub oddać krajalnicę do serwisu. Tam fachowcy profesjonalnie naostrzą noże, wraz z odtwarzaniem profilu zęba. Jak zatem dokładnie przebiega serwisowanie krajalnic chleba?
Pieczywo w kromkach ma wśród Polaków wielu zwolenników. Nic w tym dziwnego – równe, idealnie pokrojone kromki ładnie prezentują się na talerzu. Używanie już pokrojonego chleba pozwala oszczędzić czas związany z przygotowaniem potraw, co jest szczególnie istotne w przypadku lokali takich jak restauracje czy hotele. Niewiele osób wie o tym, że pieczywo w kromki tną specjalne krajalnice przemysłowe, których noże, tak jak każde inne, po długim czasie użytkowania zaczynają się tępić. Na szczęście, w większości przypadków nie trzeba ich wymieniać na nowe, wystarczy je tylko naostrzyć.
Krajalnice to sprzęt, który bardzo dobrze sprawdza się przy przygotowaniu równo pokrojonych bochenków chleba. Jest powszechnie używany w piekarniach, placówkach gastronomicznych oraz sklepach sprzedających świeże pieczywo. Sprawne i szybkie działanie tego typu urządzeń zależy od dobrego funkcjonowania poszczególnych podzespołów odpowiedzialnych za realizację konkretnych zadań. Najważniejszymi z nich są jednak noże do krajalnicy. Ich jakość i trwałość bezpośrednio przekłada się na wydajność sprzętu oraz na to, z jakiego rodzaju pieczywem są w stanie sobie poradzić.
Krajalnice do chleba znakomicie sprawdzają się w punktach sprzedaży pieczywa i piekarniach, a także tam, gdzie trzeba przygotować dużą ilość kromek w krótkim czasie, np. w hotelach lub różnego rodzaju firmach gastronomicznych obsługujących duże stołówki. Dzięki tego typu urządzeniom można zaproponować klientom gotowe, pokrojone bochenki, które są bardzo chętnie kupowane. Krajalnica w firmie cateringowej czy restauracji to z kolei znakomita metoda na oszczędzenie czasu personelu i znaczne ograniczenie kosztów.
Zakup pieczywa, które jest od razu pokrojone na kromki to rozwiązanie, które ma bardzo wielu zwolenników. Pokrojone pieczywo oznacza mniej kłopotu z szukaniem odpowiedniego noża, ostrzeniem go i oszczędza czas, który trzeba poświęcić na samo krojenie. Wielką zaletą pokrojonego w sklepie lub piekarni chleba jest również taka sama grubość kromek.
|
|