Pieczywo w kromkach ma wśród Polaków wielu zwolenników. Nic w tym dziwnego – równe, idealnie pokrojone kromki ładnie prezentują się na talerzu. Używanie już pokrojonego chleba pozwala oszczędzić czas związany z przygotowaniem potraw, co jest szczególnie istotne w przypadku lokali takich jak restauracje czy hotele. Niewiele osób wie o tym, że pieczywo w kromki tną specjalne krajalnice przemysłowe, których noże, tak jak każde inne, po długim czasie użytkowania zaczynają się tępić. Na szczęście, w większości przypadków nie trzeba ich wymieniać na nowe, wystarczy je tylko naostrzyć. Pomoc profesjonalistów Wykonanie usługi najlepiej jest zlecić profesjonalistom. Ostrzenie noży do krajalnic znacząco wydłuży ich żywotność, jeśli oczywiście będzie wykonane poprawnie. Fachowcy w naszej firmie zaczynają wykonanie usługi od wstępnej selekcji przesłanych noży. Czasami okazuje się, że część z nich nie nadaje się już do ostrzenia i użytku. Wtedy zostają one zezłomowane lub na życzenie klienta – odesłane do niego. Noże, które mają być poddane ostrzeniu, najpierw dokładnie oczyszcza się z resztek chleba, smaru lub rdzy. Dopiero wtedy można przejść do właściwego ostrzenia, podczas którego nasi specjaliści odtwarzają dokładnie profil zębów. Na koniec noże są dokładnie naoliwiane, by w nowych, foliowych workach wyruszyły w drogę powrotną do klienta. Dlaczego warto zlecić ostrzenie specjalistom?Źle wykonane ostrzenie może spowodować utratę geometrii noża, znaczne obniżenie jakości cięcia, lecz przede wszystkim degradację techniczną samego noża. Nieodpowiednio zaostrzone noże mogą „szarpać” pieczywo, przez co kromki będą wyglądały bardzo nieestetycznie, a sprzedaż chleba spadnie. Pamiętajmy, że większość noży może być ostrzona nawet kilkukrotnie. Niepoprawnie wykonana usługa może spowodować, że noży nie da się naostrzyć por raz kolejny tak, by nadawały się one do użytku. Nie warto więc szukać złudnych oszczędności na jakości usługi, gdyż może skończyć się to poniesieniem kosztów związanych z całkowitą wymianą noży na nowe.
0 Komentarze
Odpowiedz |
|