Ślusarczyk Import-Export
  • Strona główna
  • Noże do krajalnic
    • Ostrzenie noży do krajalnic
  • Krajalnice
  • Serwis
    • Remonty Krajalnic
  • Blog
  • Kontakt
  • Strona główna
  • Noże do krajalnic
    • Ostrzenie noży do krajalnic
  • Krajalnice
  • Serwis
    • Remonty Krajalnic
  • Blog
  • Kontakt

BLOG

Kryteria wyboru krajalnicy do chleba

29/7/2019

0 Komentarze

 
Obraz
Krajalnice do chleba znakomicie sprawdzają się w punktach sprzedaży pieczywa i piekarniach, a także tam, gdzie trzeba przygotować dużą ilość kromek w krótkim czasie, np. w hotelach lub różnego rodzaju firmach gastronomicznych obsługujących duże stołówki. Dzięki tego typu urządzeniom można zaproponować klientom gotowe, pokrojone bochenki, które są bardzo chętnie kupowane. Krajalnica w firmie cateringowej czy restauracji to z kolei znakomita metoda na oszczędzenie czasu personelu i znaczne ograniczenie kosztów.
Wybór urządzenia pasującego do konkretnego zastosowania może być trudny. Warto sprawdzić, jakimi kryteriami należy się kierować przy decydowaniu się na konkretny model krajalnicy do chleba. Sprawdźmy jakie funkcje mogą wykonywać te urządzenia i dla kogo mogą okazać się przydatne.

Funkcje krajalnicy

Krajalnica do chleba służy do szybkiego pocięcia bochenka na kromki o ustalonej grubości. Podstawowym parametrem każdej krajalnicy jest wielkość pieczywa, jakie jest w stanie obsłużyć. Ze względu na rozmiary uchwytów i elementów tnących maszyny różnią się maksymalną długością bochenka. Długość elementów uchwytu oraz możliwych do zastosowania w konkretnym modelu ostrzy przesądza zaś o tym, jaka może być maksymalna wysokość i szerokość bochenka.
W wielu przypadkach bardzo przydatną funkcją krajalnicy będzie możliwość zmiany grubości kromek, na jakie będzie dzielony chleb. Różne zakresy grubości pozwalają na dopasowanie się do wymagań klientów, ale również ułatwiają krojenie chlebów różnego typu. Regulacja grubości kromek pomaga przy krojeniu chlebów bardzo świeżych lub zawierających różnego typu dodatki – ziarna zbóż, suszone owoce czy innego typu składniki wzbogacające smak.
Przy wielu zastosowaniach będzie się liczyła maksymalna możliwa do uzyskania wydajność. To ważny czynnik i w punkcie sprzedaży pieczywa i w piekarni czy lokalu gastronomicznym. W pierwszym przypadku wydajność urządzenia decyduje o szybkości obsługi klientów. Przy zastosowaniu krajalnic przy wypieku wydajność wpływa natomiast na czas, w jakim można przygotować do sprzedaży kolejną partię pieczywa.
Poza podstawowymi parametrami dla wielu zastosowań będzie się liczyła także liczba dostępnych funkcji dodatkowych. Może to być np. automatyczne podawanie woreczków do pakowania albo nawet samoczynne pakowanie krojonego pieczywa.
0 Komentarze



Odpowiedz

Firma Handlowo-Usługowa "Ślusarczyk" Import-Export
Sebastian Ślusarczyk
ul. Zadziele 193
32-406 Zakliczyn
tel. kom. 606 185 337
tel./fax 012 274 54 05
e-mail: fhu.slusarczyk@gmail.com
Website by Eniro Polska Sp. z o.o.
​Polityka Prywatności