Ślusarczyk Import-Export
  • Strona główna
  • Noże do krajalnic
    • Ostrzenie noży do krajalnic
  • Krajalnice
  • Serwis
    • Remonty Krajalnic
  • Blog
  • Kontakt
  • Strona główna
  • Noże do krajalnic
    • Ostrzenie noży do krajalnic
  • Krajalnice
  • Serwis
    • Remonty Krajalnic
  • Blog
  • Kontakt

BLOG

Rola i znaczenie noży do krajalnic

4/9/2019

0 Komentarze

 
Obraz
Krajalnice to sprzęt, który bardzo dobrze sprawdza się przy przygotowaniu równo pokrojonych bochenków chleba. Jest powszechnie używany w piekarniach, placówkach gastronomicznych oraz sklepach sprzedających świeże pieczywo. Sprawne i szybkie działanie tego typu urządzeń zależy od dobrego funkcjonowania poszczególnych podzespołów odpowiedzialnych za realizację konkretnych zadań. Najważniejszymi z nich są jednak noże do krajalnicy. Ich jakość i trwałość bezpośrednio przekłada się na wydajność sprzętu oraz na to, z jakiego rodzaju pieczywem są w stanie sobie poradzić.

Precyzyjne i szybkie cięcie dzięki nożom dobrej jakości

Noże do krajalnic służą do cięcia bochenka na poszczególne kromki. Żeby mogły dobrze spełniać swoją rolę, muszą być ostre i prawidłowo dobrane do rodzaju pieczywa, które będą obsługiwać. Noże używane w krajalnicach powinny też być wykonane zawsze z materiałów, które są dopuszczone do kontaktu z żywnością.
Noże do krajalnic są zwykle produkowane z dobrej jakości stali o wysokiej twardości. Dzięki temu nie zużywają się zbyt szybko. Większość modeli zapewnia możliwość kilkukrotnego ostrzenia, które jednak powinno być wykonywane przez wyspecjalizowane firmy.


Rodzaj noży, jakie są stosowane w danej krajalnicy, zależy od specyfikacji urządzenia. Różni producenci stosują np. rozmaite sposoby mocowania noży. Mogą one mieć specjalne otwory, spotyka się także noże z kołkami mocującymi bądź z nakrętkami i naciągami śrubowymi. Konkretny model urządzenia wymaga również piłek do cięcia pieczywa o określonej długości, mierzonej pomiędzy środkami punktów montażowych. Noże do krajalnic zwykle są oferowane z uzębieniem o wymiarach 1/2 albo 1/4 cala.


Dobre działanie krajalnicy wymaga doboru noży według zaleceń producenta, jednak noże mają określoną żywotność i powinny być wymieniane niezwłocznie po zauważeniu zmiany jakości cięcia. Zwlekanie z wymianą może oznaczać duże straty w ciętym pieczywie, ponieważ nieostre noże będą szarpały i rozrywały kromki.
Trzeba pamiętać, że noże zawsze wymienia się całymi kompletami. Ma to na celu zapewnienie ich równomiernego działania. Noże większości producentów mogą być powtórnie ostrzone, zwykle szerokość noża i ilość zbieranego przy ostrzeniu materiału pozwala na kilkukrotne ostrzenie.
0 Komentarze



Odpowiedz

Firma Handlowo-Usługowa "Ślusarczyk" Import-Export
Sebastian Ślusarczyk
ul. Zadziele 193
32-406 Zakliczyn
tel. kom. 606 185 337
tel./fax 012 274 54 05
e-mail: fhu.slusarczyk@gmail.com
Website by Eniro Polska Sp. z o.o.
​Polityka Prywatności